Nieuwsberichten

In het kader van het Zomerpaspoort Alblasserdam is afgelopen week in sporthal Molenzicht door Jeugdland Alblasserdam in samenwerking met  Mad Science, een show gegeven. Zo’n 160 kinderen zagen hoe een professor allerlei proefjes deed. De professor kreeg daarbij hulp van de kinderen. Zo werd er met een blazer een bal omhoog gehouden en mochten twee kinderen aan de beroemde maagdenburger halve bollen trekken om te zien hoe vacuüm werkt.

180 kinderen hebben vrijdag 14 juli 2023, vaak samen met hun ouders, een wandeling gemaakt door Park Huis te Kinderdijk in Alblasserdam, dat van 10.00 tot 12.00 uur was omgetoverd tot sprookjesbos. Verspreid door het park stonden allerlei sprookjesfiguren zoals Roodkapje, Belle en het Beest, Anna en Elsa en Pinocchio.

Met 25 activiteiten is Jeugdland Alblasserdam deze zomervakantie opnieuw de grootste aanbieder van activiteiten voor het Zomerpaspoort Alblasserdam. Honderden kinderen zullen de komende weken deelnemen aan de vele activiteiten die voor hen in het dorp worden georganiseerd. Verder heeft Jeugdland een nieuwe huisstijl gesponsord gekregen van oud-bestuurslid Gerben Verhaar. Door Sander van den Ende is er met een bijdrage van de SNS- bank een nieuwe website ontwikkeld.

Ruim 150 kinderen hebben vrijdag 5 augustus 2022, vaak samen met hun ouders, een wandeling gemaakt door Park Huis te Kinderdijk in Alblasserdam, dat van 10.00 tot 12.00 uur was omgetoverd tot sprookjesbos. Verspreid door het park stonden allerlei sprookjesfiguren zoals Roodkapje, Kapitein Haak, Peter Pan en Elsa. Bij de ingang van het park aan de kant van Lekstraat gingen de kinderen van start. Er werd een route van ongeveer 1,5 kilometer gelopen.

Ruim honderd kinderen hebben vrijdag 6 augustus 2021 een wandeling gemaakt door Park Huis te Kinderdijk en recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam. Het gebied was omgetoverd tot sprookjesbos. Langs een wandelroute van ongeveer drie kilometer stonden allerlei personages uit sprookjes. Zo liepen er verspreid over de route onder andere een elfje, een koning, kabouters, roodkapje en Pinokkio. Het sprookjesbos was onderdeel van het zomerpaspoort dat dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd. Ook kinderen zonder zomerpaspoort konden meedoen.

Na de succesvolle première vorig jaar, zijn er in de komende zomervakantie van 2021 opnieuw tal van activiteiten te beleven voor de jeugd in Alblasserdam in het kader van het Zomerpaspoort. Jeugdland Alblasserdam – initiatiefnemer van de eerste editie – en het ABC-team organiseren samen met verenigingen, stichtingen en creatieve ondernemers uit Alblasserdam meer dan 100 activiteiten. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar en jeugd van 13 tot en met 18 jaar uit Alblasserdam kunnen zes weken lang hieraan meedoen. Vanaf 5 juli 2021 gaat de online verkoop van het Zomerpaspoort van start.

Het Zomerpaspoort is in 2020 ontstaan vanuit een initiatief van Stichting Jeugdland Alblasserdam als alternatief op de Jeugdlandweek aan het einde van iedere zomervakantie. Deze traditionele week kon vanwege de bijzondere omstandigheden door corona niet in de gebruikelijke vorm doorgaan. Samen met het ABC-team en veel Alblasserdamse verenigingen, stichtingen en creatieve ondernemers stonden zij garant voor meer dan 100 activiteiten. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar en jeugd van 13 tot en met 18 jaar uit Alblasserdam konden zes weken lang hieraan meedoen. Ook vorig jaar bleek dit weer een mooi alternatief.

De tempratuurmeter schoot de eerste dagen ruim boven de dertig graden. Extra waterpunten waren neergezet, er was een insmeerpunt met zonnebrand en aan het einde van iedere tropische dag was er een heus watergevecht met waterballonnen. Deze hitte weerhield de 400 kinderen, die per dag Jeugdland Alblasserdam bezochten, niet om lekker actief mee te doen met het ruime aanbod van activiteiten die dit jaar op het programma stonden.

Zo’n honderd mensen hebben zaterdag 22 september 2018 in winkelcentrum Makado in Alblasserdam genoten van een gratis ontbijt. Het winkelcentrum had op de Nationale Burendag de buurtbewoners uitgenodigd om mee te komen eten. Ongeveer 150 huishoudens werden met een brief en voucher uitgenodigd om deel te nemen. Enkele tientallen mensen gaven hier gehoor aan.

Afgelopen week werd het evenement Jeugdland weer gehouden in Alblasserdam. Er waren dagelijks bijna 450 kinderen aanwezig.  Dat is een record. Sinds het evenement in en om Landvast wordt gehouden, is het niet voorgekomen dat er zóveel kinderen tegelijk meededen aan de activiteiten. Door deze drukte waren er nóg meer vrijwilligers nodig.

Het evenement Jeugdland is maandag 20 augustus 2018 van start gegaan in cultureel centrum Landvast aan de Haven in Alblasserdam. Bijna 450 kinderen deden op de eerste dag mee aan de activiteiten in en rondom Landvast. Dat is een record. De kinderen konden onder meer knutselen, timmeren, figuurzagen, korfballen, muziek maken, bloemschikken en gamen op een groot scherm. De populaire vakantie-activiteitenweek voor kinderen, die traditiegetrouw in de laatste week van de schoolvakantie plaatsvindt, duurt tot vrijdag 24 augustus. Het thema van deze 52e editie van Jeugdland is ‘waterwereld’.

Jeugdland Alblasserdam wordt dit jaar ook toegankelijk voor kinderen uit gezinnen die geen toegangskaartje kunnen betalen. Er is namelijk contact gelegd met de Stichting Leergeld. Dankzij deze stichting kunnen gezinnen met onvoldoende financiële middelen een (volledige) bijdrage krijgen voor de entreekosten. Verder hebben onlangs de besturen van de SNS Bank en Stichting Jeugdland weer een handtekening gezet onder een nieuw driejarig sponsorcontract. Het bestuur van SNS Jeugdland Alblasserdam is daar zeer blij mee. De SNS bank is al sinds eind jaren negentig sponsor van Jeugdland.

Jeugdland Alblasserdam is afgelopen week door 1951 kinderen tussen de zes en twaalf jaar bezocht. De 51e editie was weer volledig georganiseerd door vrijwilligers in de laatste week van de zomerschoolvakantie. Voorzitter Cynthia Prins vertelt dat het dit jaar ‘een enorme uitdaging’ is geweest om alle activiteiten doorgang te laten vinden in deze week.

De vijftigste editie van Jeugdland die afgelopen week werd gehouden in en rondom Landvast in Alblasserdam is ‘super verlopen’. Dat stelt bestuurslid Liesbeth van Heteren. “Het is heel leuk geweest. Kinderen hebben het fantastisch naar hun zin gehad. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Jeugdland 2016,” aldus Van Heteren. Enkele honderden kinderen brachten een bezoek aan de ‘feestweek’.

De plaatselijke werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft weer een nieuwe fototentoonstelling samengesteld. De foto’s kunnen vanaf 19 augustus worden bekeken in de bibliotheek AanZet aan de Ieplaan 2 in Alblasserdam. De nieuwe fototentoonstelling gaat over ‘50 jaar Jeugdland’.

Extra feestelijk. Dat moet dit tiende lustrum van Jeugdland Alblasserdam 2016 worden. Behalve dat alle ‘oude’ tradities in ere blijven, zijn er dit jaar ook nieuwe activiteiten: het huttendorp en de beroependag. Daarmee blijft het grote kinderevenement in de zomervakantie een aantrekkelijke week voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Dit jaar vindt deze plaats van maandag 15 tot en met 19 augustus.