Navigation Menu+

Nieuwsberichten

Zomervakantie vol activiteiten voor kids en jeugd van Alblasserdam

Posted by on 09:36 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Zomervakantie vol activiteiten voor kids en jeugd van Alblasserdam

Het Zomerpaspoort start weer!

Na de succesvolle première vorig jaar, gaat het Zomerpaspoort Alblasserdam ook deze zomervakantie live. Jeugdland Alblasserdam – initiatiefnemer

van de eerste editie – en het ABC-team staan samen met verenigingen, stichtingen en creatieve ondernemers uit Alblasserdam garant voor meer dan 100 activiteiten. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar en jeugd van 13 tot en met 18 jaar uit Alblasserdam kunnen zes weken lang hieraan meedoen. Vanaf 5 juli 2021 gaat de online verkoop van het Zomerpaspoort van start.

Blijvend event

Het Zomerpaspoort is vorig jaar ontstaan vanuit een initiatief van Jeugdland Alblasserdam als alternatief voor de traditionele Jeugdland week aan het einde van iedere zomervakantie. Het initiatief bleek dusdanig succesvol dat het een blijvend evenement is geworden. Daarmee organiseert de stichting geen Jeugdland meer, maar is nu één van de leveranciers van activiteiten voor het Zomerpaspoort. Door de vaste kern van vrijwilligers en trouwe sponsoren kan Jeugdland zo’n 45 activiteiten verspreid over de zomervakantie aanbieden. Samen met de activiteiten van het ABC-Team en alle andere organisaties biedt het Zomerpaspoort meer dan 100 activiteiten. “We zijn ongelooflijk blij én trots dat het succes van vorig jaar heeft geleid tot een blijvend evenement waarvoor zoveel vrijwilligers en organisaties zich inzetten”, bevestigd Michiel van Zanten, adviseur sport en cultuur bij Gemeente Alblasserdam. “Dit jaar starten we zelfs al voorzichtig met activiteiten voor een oudere doelgroep om ook deze een actieve en gezellige zomer te geven. Als dit slaagt, kunnen we deze activiteiten volgend jaar uitbreiden.”

Voor alle kinderen en jeugd

Het ABC-team en Jeugdland Alblasserdam zetten zich ervoor in dat de activiteiten toegankelijk zijn voor alle kinderen en jeugd in Alblasserdam. Waar nodig stelt de gemeente Alblasserdam Zomerpaspoorten voor de doelgroep beschikbaar. Gezinnen die hiervoor in aanmerking komen, benadert de gemeente zelf.

Bestellen en inschrijven voor activiteiten

Vanaf 5 juli 2021 kunnen kinderen van 4 t/m 12 jaar en jeugd van 13 t/m 18 jaar online een Zomerpaspoort bestellen op www.zomerpaspoortalblasserdam.nl. Het Zomerpaspoort kost tien euro.

Na het bestellen van het Zomerpaspoort kunnen kinderen en jeugd zich via de website inschrijven voor de activiteiten. Deze zijn gegroepeerd in een activiteitenkalender die van vrijdag 16 juli tot en met zaterdag 28 augustus loopt. De kalender is per week en leeftijdscategorie ingedeeld. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar geldt een maximum van 10 activiteiten. Het eindfeest, de online- en thuisactiviteiten en de kleedjesmarkt zijn een bonus en vallen buiten het maximum van 10 activiteiten. Dit maximum is ingesteld om ieder kind de kans te geven aan meerdere activiteiten mee te doen. Voor de jeugd van 13 tot en met 18 jaar is er geen maximum ingesteld. Wel is inschrijven per activiteit noodzakelijk.

 

Het fysieke paspoort is na de online bestelling op te halen in Cultureel Centrum Landvast. Hiervoor is het noodzakelijk het bewijs van inschrijven en betaling te laten zien. De paspoorten worden via Ideal afgerekend op de website van het Zomerpaspoort. Het fysieke Zomerpaspoort is vo or het begin van iedere activiteit nodig.

Facebook

Naast de website van het Zomerpaspoort heeft de organisatie ook een Facebookpagina en Instagramaccount aangemaakt. Zodra er extra activiteiten zijn of plaatsen vrijkomen, wordt dit via Facebook bekend gemaakt.

Nieuwsbrief Zomer(paspoort)

Posted by on 08:11 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief Zomer(paspoort)

Afgelopen week hebben wij onze nieuwsbrief weer naar al onze vrijwilligers gestuurd. De nieuwsbrief is hier online te lezen.

Zomerpaspoort Alblasserdam op Klokradio

Posted by on 14:54 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Zomerpaspoort Alblasserdam op Klokradio

Zaterdag 20 juni was Michiel van Zanten van het ABC-Team te gast bij de lokale omroep Klokradio om alles over het Zomerpaspoort Alblasserdam te vertellen. De moeite waard om even terug te luisteren via onderstaande player.

Zomerpaspoort Alblasserdam 2020

Posted by on 18:04 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Zomerpaspoort Alblasserdam 2020

De zomervakantie ziet er dit jaar voor veel mensen anders uit. Veel gezinnen gaan niet op vakantie. Het ABC-team en Jeugdland Alblasserdam hebben daarom de krachten gebundeld en samen met andere organisaties het Zomerpaspoort Alblasserdam geïntroduceerd. Met dit Zomerpaspoort willen zij kinderen van 4 tot en met 12 jaar en jeugd van 13 tot en met 18 jaar uit Alblasserdam een leuke, actieve zomervakantie geven van zaterdag 18 juli tot en met zaterdag 29 augustus.

Vanaf 6 juli is het zomerpaspoort online aan te schaffen via www.zomerpaspoortalblasserdam.nl

Om het Zomerpaspoort te realiseren hebben het ABC-team en Jeugdland Alblasserdam een stuurgroep opgericht. Deze stuurgroep bestaat uit ABC-team, Natuurlijk Alblasserdam, Scouting Alblasserdam, Jeugdland Alblasserdam, Speeltuinvereniging Kinderdijk, Kunstkanjers, Jeugd-Punt Alblasserdam en Landvast. Het doel is om samen met alle Alblasserdamse verenigingen, stichtingen, sportieve- en creatievelingen uit Alblasserdam kinderen en jeugd een zomerprogramma vol activiteiten te geven. Dit met het in acht nemen van alle wet- en regelgeving die op dat moment van toepassing is voor georganiseerde activiteiten voor kinderen en jeugd van 4 tot en met 18 jaar.

Dimphi van Amen, een van de initiatiefnemers en lid van de stuurgroep namens Jeugdland, ziet het Zomerpaspoort als dé kans om veel kinderen te laten kennismaken met verenigingen, stichtingen en ondernemingen in Alblasserdam. “Net zoals dit kan tijdens Jeugdland. Alleen zijn de activiteiten nu verspreid over de hele zomervakantie en behalve bij Landvast ook op andere locaties. Het neerzetten van een activiteit is daardoor voor veel verenigingen en stichtingen praktischer om uit te voeren.”

Werking Zomerpaspoort

Een zomerpaspoort kost 10 euro en is voor ieder kind of iedere jongere uit Alblasserdam op de website van het ABC-team te bestellen en fysiek op te halen bij Landvast. Is er binnen een gezin geen financiële ruimte om een zomerpaspoort te kopen, dan kan de ouder of voogd via diezelfde website een procedure vinden om dit aan te vragen. Ieder zomerpaspoort krijgt een unieke code. Daarmee schrijven deelnemers zich online gratis in voor een of meer activiteiten. Afhankelijk van het aantal activiteiten dat alle deelnemende partijen met elkaar organiseren, is er een maximum aan het aantal activiteiten waarvoor een deelnemer zich kan inschrijven. Op die manier krijgt iedereen de kans om mee te doen met verschillende activiteiten.

 Kick-off

Op maandag 6 juli om 20.00 uur is de kick-off. Dan gaat de webpagina live en wordt het voorlopige programma online gepresenteerd. Vanaf dat moment kunnen kinderen en jongeren een zomerpaspoort aanvragen en zich met de unieke code van het zomerpaspoort inschrijven voor een of meer activiteiten.

Creatief initiatief

“Deze week hebben all

e verenigingen, stichtingen en ondernemingen gericht op de doelgroep een mail ontvangen over het Zomerpaspoort”, aldus Michiel van Zanten, adviseur sport en cultuur bij Gemeente Alblasserdam. “Wanneer iedereen een activiteit organiseert, dan kunnen we een heel mooi programma presenteren. Daar zijn wij van overtuigd. De kerngroep Covid-19 binnen de gemeente wilde graag wat voor de thuisblijvers betekenen deze zomer. Toen Dimphi van Amen namens Jeugdland ons de ideeën presenteerde om Jeugdland dit jaar in een andere vorm toch te laten doorgaan en hiervoor ook al met verschillende partijen een brainstormsessie had ingepland, waren de linken snel gelegd en konden we snel schakelen. Het is sowieso benoemingswaardig hoeveel creativiteit en energie er uit de stuurgroep komt. Vanaf de eerste brainstormsessie worden er al direct concrete zaken opgepakt en vormgegeven. We beseffen dat het realiseren van dit Zomerpaspoort erg kort dag is. Maar als iets ons deze afgelopen periode wel heeft geleerd, is dat wij met elkaar snel kunnen schakelen en erg creatief zijn in het aanbieden van activiteiten die voldoen aan alle huidige wet- en regelgeving. Om zo kinderen en jeugd de kans te geven elkaar te ontmoeten en plezier met elkaar te hebben. Wij hopen dan ook van harte dat iedereen zich voor dit creatieve initiatief met net zoveel enthousiasme en daadkracht wil inzetten.”

Voor vragen over dit Zomerpaspoort is het mogelijk contact op te nemen via de website van het ABC-team  https://abcalblasserdam.nl/Home/Contact

Nieuwsbrief 13 mei

Posted by on 18:06 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief 13 mei

Hier is de nieuwsbrief van 13 mei te downloaden.

Nieuwsbrief-Jeugdland-13-mei-2020

Nieuwsbrief 25 maart

Posted by on 18:05 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief 25 maart

Hier is de nieuwsbrief van 25 maart te downloaden.

Nieuwsbrief-Jeugdland-25-maart-2020

Nieuwsbrief 30 januari

Posted by on 18:04 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief 30 januari

Hier is de nieuwsbrief van 30 januari te downloaden.
Nieuwsbrief-Jeugdland-30-januari-2020

Een fantastisch 2020

Posted by on 17:50 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Een fantastisch 2020

Check onze nieuwsbrief

Tropische Jeugdlandweek!

Posted by on 17:19 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Tropische Jeugdlandweek!

Tropische Jeugdlandweek!

De temperatuurmeter schoot de eerste dagen ruim boven de dertig graden. Extra waterpunten waren neergezet, er was een insmeerpunt met zonnebrand en aan het einde van iedere tropische dag was er een heus watergevecht met waterballonnen.

Deze hitte weerhield de 400 kinderen, die per dag Jeugdland bezochten, niet om lekker actief mee te doen met het ruime aanbod van activiteiten die dit jaar op het programma stonden.

 

Circus

Thema Circus Jeugdland AlblasserdamDit jaar was het thema circus! Door de gulle bijdrage van de Ladies’ Circle 35 Alblasserwaard was er op maandag een piste aanwezig waarin een professional allerlei acrobatische kunsten vertoonde. De Little Ladies opende deze piste officieel door te balanceren op het koord. De rest van de week kon je een rode neus verdienen wanneer jij je circus kunsten vertoonde in de piste. Het vrijwilligers team van sport- en spel ondersteunde de kinderen daarbij. Binnen kon je allerlei knutsels maken met het thema circus en in de handwerkzaal o.a. knuffels en maskers maken van circus dieren.

 

Educatie en fun

Thema Circus Jeugdland AlblasserdamHet bestuur van Jeugdland heeft de afgelopen jaren veel tijd gestoken in het vernieuwen en uitbreiden van het programma aanbod. Een speerpunt hierbij is de combinatie van educatie en fun. Dit jaar is het gelukt om een samenwerkingsverband aan te gaan met het Da Vinci College. Het bestuur had ook de mogelijkheid, dankzij nieuw geworven sponsoren, om workshops in te kopen. Zo kon je bijvoorbeeld met een ozobot aan de slag. Deze interessante gadget en educatiemiddel kan geprogrammeerd worden door middel van kleuren, lijnen en basis programmeertaal. Maar je kon ook een bestuurbare auto maken die werkte op zonne-energie of led buttons. Enorm populair was ook de vlog workshop waarbij de kinderen de beginselen mee kregen van beeld en geluid.

 

Hotel voor thuis

Stichting HORNBACHhelpt

ALBLASSERDAM – Vakantie klusdorp voor kinderen in Alblasserdam waar Hornbach een handje helpt.
FOTO LEX VAN LIESHOUT

Stichting HORNBACHhelpt nam vier dagen lang een activiteit voor zijn rekening: insectenhotels timmeren. Stichting HORNBACHhelpt zet vrijwilligers en materialen in bij bouw- en tuingerelateerde activiteiten voor maatschappelijke projecten. Het geven van knutselworkshops tijdens Jeugdland past in deze doelstelling. De HORNBACHhelpt-vrijwilligers hadden de onderdelen al op maat gezaagd en begeleiden de kinderen om hier insectenhotels van te maken. Johan de Jong, vrijwilliger bij HORNBACHhelpt: “Alle dagen zijn we hier ‘s ochtends en ’s middags geweest, per keer konden 15 à 20 kinderen meedoen. Wij hebben ze geleerd hoe ze een insectenhotel timmeren. De hotels hebben vakjes, waar ze wilgentenen, hooi, stro of dennenappels in kunnen doen. Gaasje ervoor, haakje eraan en klaar! Zo konden ze thuis laten zien wat ze hebben gemaakt en insectensoorten ontdekken. Wij hebben graag meegedaan, want Stichting Jeugdland doet belangrijk werk. Hoe meer kinderen de kans krijgen om deze vakantieweek te beleven, hoe beter!”

 

Samenwerking stichtingen en verenigingen

Het netwerk van stichtingen en verenigingen wat zich bij Jeugdland aansluit wordt steeds groter. Voorzitter van Jeugdland, Cynthia:“ Het kost heel veel tijd en energie om de bestaande Djembe Workshop Stichting Jeugdlandsamenwerkingsverbanden te onderhouden en nieuwe aan te gaan. Het lijkt zo simpel, want iedereen heeft hetzelfde doel. Dat is kinderen van 6 tot en met 12 jaar te laten ontdekken waar hun talenten liggen, nieuwe vaardigheden aan te leren of te laten ontdekken welke vrije tijdsbesteding goed bij ze past. Maar om deze partijen allemaal bij elkaar te krijgen in de laatste week van de zomervakantie met voldoende vrijwilligers en kosten neutraal, dat is en blijft een uitdaging! Zo hebben wij dit jaar het ABC-team en de SWA mogen verwelkomen als vaste samenwerkingspartners. Met Kunstkanjers en Muziekcentrum Forte zijn er weer creatieve en muzikale workshops gerealiseerd.

De Scouting heeft donderdag op het buitenplein een geweldig programma neergezet met muziek, (stoelen) dans en Alblasserdam Got Talent. Zo mochten wij ook weer rekenen op de Young Lions met de stormbaan en de sportverenigingen uit ons dorp die sport clinics gaven.

Stichting Sportcentrum Blokweer was dit jaar weer in de mogelijkheid om de sporthal en het zwembad beschikbaar te stellen in de laatste week van de zomervakantie. Samen met A-Kidz, Jeugd-Punt en het ABC team organiseerde zij de sportieve vrijdagochtend als afsluiting van de Jeugdlandweek. Deze ochtend is door 250 kinderen bezocht.”

 

Sponsoren

SNS bank tent Jeugdland Alblasserdam“Wij zijn natuurlijk ieder jaar enorm dankbaar voor de (nieuwe) sponsoren. Sommige zijn al zo lang aan ons verbonden dat het bijna gewoon lijkt, maar wij weten heel goed dat dit niet zo is. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Dit jaar hebben we zelfs een extra bijdrage mogen ontvangen van de SNS bank en de Haan Stichting voor de aanschaf van twee buitententen. Deze waren bedoelt voor de nieuwe buitenactiviteiten en kwamen met de tropische hitte van dit jaar extra goed van pas.”

 

Vrijwilligers

Liesbeth van Heteren, secretariaat Jeugdland, coördineert de inschrijvingen van vrijwilligers en maakt ieder jaar samen met de coördinatoren een gewenste planning.

“ Dit jaar kleurde onze planning fel rood bij aanvang van Jeugdland. Dat baarde ons zorgen. Ieder jaar wordt het moeilijker om vrijwilligers aan te trekken. Mensen komen net terug van vakantie, moeten weer aan het werk of hebben simpelweg geen interesse in vrijwilligerswerk. Iets wat wij ons niet kunnen voorstellen, maar wel de realiteit is. In de week zelf proberen wij altijd nog (groot) ouders enthousiast te krijgen wanneer ze hun (klein) kinderen komen brengen. Dat is ons redelijk gelukt en rood kleurde oranje en op sommige onderdelen groen. Dit hadden wij vooral te danken aan enthousiaste jongens en meisjes van 13 t/m 15 jaar. Dit waren geen stagiaires, maar kinderen die jarenlang zelf bij Jeugdland zijn geweest en het fantastisch vonden. Ze kwamen zich spontaan aanmelden bij de infobalie en namen vaak de volgende dag nog een vriendje of vriendinnetje mee. En ze hebben heel hard gewerkt deze dagen. Het is cliché, maar wel de toekomst. “

Bedankt

Aan het einde van de week ontvingen alle vrijwilligers een reep chocolade.

Op de Facebookpagina van Jeugdland is deze post geplaatst.

Bedankt enthousiaste hardwerkende vrijwilligers.

Bedankt gulle behulpzame sponsoren.

Bedankt waardevolle creatieve workshop partners.

Bedankt sportieve leuke verenigingen.

Bedankt gastvrije behulpzame locatie.

Bedankt lieve gezellige lachende kinderen.

Bedankt gezin, familie en vrienden die

het bestuur heel het jaar door (onder) steunen en helpen.

Wij zijn blij met jou!

 

Nog meer foto’s, video’s en vlogs zijn terug te vinden op de website en Facebookpagina van Jeugdland.

Foto’s online! (donderdag update)

Posted by on 20:35 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Foto’s online! (donderdag update)

Foto’s online! (donderdag update)

[Donderdag update] Jawel, het is weer zover. De 53e editie is weer begonnen en we begonnen de warme maandag, plus 30 graden met een mooi bezoekersaantal van meer dan 350 kinderen. Ook de warme dinsdag is weer achter de rug. Het was wederom warm, maar net als maandag was er zonnebrand beschikbaar voor de vrijwilligers en kinderen. En uiteraard extra watertappunten. Gelukkig hebben we veel tenten tot onze beschikking waardoor al onze bezoekers ook in de schaduw hun activiteiten konden doen. En, het is uniek, maar er zijn dinsdag exact evenveel kinderen als op maandag geweest!

Woensdag begon heel erg winderig en buienradar voorspelde zware regen. We hebben geen risico genomen en snel alle tenten afgebroken. Alle activiteiten konden verder doorgaan en de voorspelde regen bleef eigenlijk uit. We hebben meer dan 370 kinderen mogen verwelkomen deze dag.

Ook de donderdag was een feest, letterlijk en figuurlijk. Zo konden de kinderen uiteraard weer knutselen naar hartelust, was er buiten een bedrijvendag en was er een groot feest in de middag op het plein!

Er was een hoop plezier en vermaak en natuurlijk zijn er foto’s gemaakt. Hieronder plaatsen we de linken naar de albums per dag. Veel kijkplezier en zoek jezelf op!

Foto’s donderdag 29 augustus (foto’s Cees vd Wal)

Foto’s woensdag 28 augustus

Foto’s dinsdag 27 augustus

Foto’s maandag 26 augustus

Foto’s HORNBACHhelpt

 

Foto’s Peter Lodder

Foto’s Hornbach Lex van Lieshout