Jeugdland zet zich al bijna 60 jaar in voor de jeugd.

In 1966 werd Jeugdland voor het eerst georganiseerd in de manage van Alblasserdam. Het evenement, wat twee weken duurde, was bedoeld voor kinderen waarvan het voor de ouders financieel niet mogelijk was om op vakantie te gaan. Tijdens Jeugdland beleefden de kinderen toch een heel leuke tijd in de zomervakantie. 

Door de omzetting van Stichting Dorpshuis in de Stichting Sociaal Cultureel Centrum de Wipmolen heeft de directeur-beheerder D.J. Laheij zich ingezet om het evenement vanuit de manage naar de Wipmolen te verhuizen, omdat hier betere faciliteiten beschikbaar waren en er weinig andere activiteiten in de zomer plaats vonden.

Bij de verhuizing in 2007 van de voormalige Wipmolen naar de nieuwe locatie in de haven van Alblasserdam, Landvast, verhuisde ook Jeugdland mee.

Jeugdland is een begrip in Alblasserdam en voor vele een mooie jeugdherinnering die niet meer valt weg te denken in de zomervakantie. 

Ondanks de enorme populariteit van het evenement heeft het vanaf de oprichting moeten knokken om het bestaansrecht te behouden. Blader maar eens door het kranten archief van De Klaroen . Je komt overal (nood) oproepen tegen voor vrijwilligers, bestuursleden, sponsoren en spullen. De kracht ligt bij vrijwilligers die jarenlang hun eigen vakantieplannen aanpaste of zelfs opofferde om ervoor te zorgen dat er weer een nieuwe editie van Jeugdland plaats kon vinden. Dankbaar voor de ondernemers die altijd weer bereid waren om bij te springen.

Door gebrek aan vrijwilligers en de beperkte financiële middelen is Jeugdland van de oorspronkelijke twee weken in de loop der jaren naar een week gegaan en uiteindelijk naar vijf dagen. De missie is altijd onveranderd gebleven, het evenement moest toegankelijk blijven voor alle kinderen uit Alblasserdam. Door de toegangsprijs laag te houden en gezinnen die het nodig hadden gratis toegang te verlenen.

Wat gestart is als een evenement vol creatieve- en culturele activiteiten is Jeugdland vanaf 2010 langzaam uitgebreid naar een event in de laatste week van de zomervakantie waar sport, fun en educatie aan toegevoegd zijn. De samenwerking met sport- muziek- dans- techniek- cultuur aanbieders uit Alblasserdam is nog meer opgezocht en er is hard gewerkt om het netwerk van sponsoren uit te breiden.

In 2020 heeft Jeugdland het Zomerpaspoort geïntroduceerd. Dat bleek een succesformule en is een blijvertje geworden. Jeugdland organiseert vanaf 2020 niet alleen in de laatste week van de zomer activiteiten, maar heel de zomer door. Het concept zomerpaspoort is inmiddels overgedragen aan de gemeente Alblasserdam waar het team van sport- en cultuurcoaches ingezet worden; Jeugdland blijft een zelfstandige stichting, en onderdeel van de stuurgroep van het zomerpaspoort, die activiteiten organiseert tijdens het zomerpaspoort.

De financiën komen uit gemeentelijke subsidie en bijdragen van sponsoren, waaronder de SNS stichting.  Dit geld wordt besteed aan materialen en activiteiten die nodig zijn om de activiteiten van Jeugdland tot een succes te maken. Een vaste kern van 40 vrijwilligers zorgen er heel de zomer voor dat alle activiteiten op rolletjes lopen.

Het driekoppige bestuur en de vaste kern van vrijwilligers zijn het hele jaar bezig met de voorbereidingen voor Jeugdland. Nog steeds kan je oude vertrouwde onderdelen terugvinden in de activiteiten die aangeboden worden door Jeugdland. Nu Jeugdland niet meer aan een vaste week en locatie verbonden is worden er ook verrassende nieuwe activiteiten georganiseerd op locaties in Alblasserdam.

Neem een kijkje op de pagina met Activiteiten en ontdek wat voor activiteiten wij tijdens het zomerpaspoort organiseren. Volg onze socials en houd onze agenda in de gaten voor andere activiteiten in het jaar.