Navigation Menu+

Tropische Jeugdlandweek!

De temperatuurmeter schoot de eerste dagen ruim boven de dertig graden. Extra waterpunten waren neergezet, er was een insmeerpunt met zonnebrand en aan het einde van iedere tropische dag was er een heus watergevecht met waterballonnen.

Deze hitte weerhield de 400 kinderen, die per dag Jeugdland bezochten, niet om lekker actief mee te doen met het ruime aanbod van activiteiten die dit jaar op het programma stonden.

 

Circus

Thema Circus Jeugdland AlblasserdamDit jaar was het thema circus! Door de gulle bijdrage van de Ladies’ Circle 35 Alblasserwaard was er op maandag een piste aanwezig waarin een professional allerlei acrobatische kunsten vertoonde. De Little Ladies opende deze piste officieel door te balanceren op het koord. De rest van de week kon je een rode neus verdienen wanneer jij je circus kunsten vertoonde in de piste. Het vrijwilligers team van sport- en spel ondersteunde de kinderen daarbij. Binnen kon je allerlei knutsels maken met het thema circus en in de handwerkzaal o.a. knuffels en maskers maken van circus dieren.

 

Educatie en fun

Thema Circus Jeugdland AlblasserdamHet bestuur van Jeugdland heeft de afgelopen jaren veel tijd gestoken in het vernieuwen en uitbreiden van het programma aanbod. Een speerpunt hierbij is de combinatie van educatie en fun. Dit jaar is het gelukt om een samenwerkingsverband aan te gaan met het Da Vinci College. Het bestuur had ook de mogelijkheid, dankzij nieuw geworven sponsoren, om workshops in te kopen. Zo kon je bijvoorbeeld met een ozobot aan de slag. Deze interessante gadget en educatiemiddel kan geprogrammeerd worden door middel van kleuren, lijnen en basis programmeertaal. Maar je kon ook een bestuurbare auto maken die werkte op zonne-energie of led buttons. Enorm populair was ook de vlog workshop waarbij de kinderen de beginselen mee kregen van beeld en geluid.

 

Hotel voor thuis

Stichting HORNBACHhelpt

ALBLASSERDAM – Vakantie klusdorp voor kinderen in Alblasserdam waar Hornbach een handje helpt.
FOTO LEX VAN LIESHOUT

Stichting HORNBACHhelpt nam vier dagen lang een activiteit voor zijn rekening: insectenhotels timmeren. Stichting HORNBACHhelpt zet vrijwilligers en materialen in bij bouw- en tuingerelateerde activiteiten voor maatschappelijke projecten. Het geven van knutselworkshops tijdens Jeugdland past in deze doelstelling. De HORNBACHhelpt-vrijwilligers hadden de onderdelen al op maat gezaagd en begeleiden de kinderen om hier insectenhotels van te maken. Johan de Jong, vrijwilliger bij HORNBACHhelpt: “Alle dagen zijn we hier ‘s ochtends en ’s middags geweest, per keer konden 15 à 20 kinderen meedoen. Wij hebben ze geleerd hoe ze een insectenhotel timmeren. De hotels hebben vakjes, waar ze wilgentenen, hooi, stro of dennenappels in kunnen doen. Gaasje ervoor, haakje eraan en klaar! Zo konden ze thuis laten zien wat ze hebben gemaakt en insectensoorten ontdekken. Wij hebben graag meegedaan, want Stichting Jeugdland doet belangrijk werk. Hoe meer kinderen de kans krijgen om deze vakantieweek te beleven, hoe beter!”

 

Samenwerking stichtingen en verenigingen

Het netwerk van stichtingen en verenigingen wat zich bij Jeugdland aansluit wordt steeds groter. Voorzitter van Jeugdland, Cynthia:“ Het kost heel veel tijd en energie om de bestaande Djembe Workshop Stichting Jeugdlandsamenwerkingsverbanden te onderhouden en nieuwe aan te gaan. Het lijkt zo simpel, want iedereen heeft hetzelfde doel. Dat is kinderen van 6 tot en met 12 jaar te laten ontdekken waar hun talenten liggen, nieuwe vaardigheden aan te leren of te laten ontdekken welke vrije tijdsbesteding goed bij ze past. Maar om deze partijen allemaal bij elkaar te krijgen in de laatste week van de zomervakantie met voldoende vrijwilligers en kosten neutraal, dat is en blijft een uitdaging! Zo hebben wij dit jaar het ABC-team en de SWA mogen verwelkomen als vaste samenwerkingspartners. Met Kunstkanjers en Muziekcentrum Forte zijn er weer creatieve en muzikale workshops gerealiseerd.

De Scouting heeft donderdag op het buitenplein een geweldig programma neergezet met muziek, (stoelen) dans en Alblasserdam Got Talent. Zo mochten wij ook weer rekenen op de Young Lions met de stormbaan en de sportverenigingen uit ons dorp die sport clinics gaven.

Stichting Sportcentrum Blokweer was dit jaar weer in de mogelijkheid om de sporthal en het zwembad beschikbaar te stellen in de laatste week van de zomervakantie. Samen met A-Kidz, Jeugd-Punt en het ABC team organiseerde zij de sportieve vrijdagochtend als afsluiting van de Jeugdlandweek. Deze ochtend is door 250 kinderen bezocht.”

 

Sponsoren

SNS bank tent Jeugdland Alblasserdam“Wij zijn natuurlijk ieder jaar enorm dankbaar voor de (nieuwe) sponsoren. Sommige zijn al zo lang aan ons verbonden dat het bijna gewoon lijkt, maar wij weten heel goed dat dit niet zo is. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Dit jaar hebben we zelfs een extra bijdrage mogen ontvangen van de SNS bank en de Haan Stichting voor de aanschaf van twee buitententen. Deze waren bedoelt voor de nieuwe buitenactiviteiten en kwamen met de tropische hitte van dit jaar extra goed van pas.”

 

Vrijwilligers

Liesbeth van Heteren, secretariaat Jeugdland, coördineert de inschrijvingen van vrijwilligers en maakt ieder jaar samen met de coördinatoren een gewenste planning.

“ Dit jaar kleurde onze planning fel rood bij aanvang van Jeugdland. Dat baarde ons zorgen. Ieder jaar wordt het moeilijker om vrijwilligers aan te trekken. Mensen komen net terug van vakantie, moeten weer aan het werk of hebben simpelweg geen interesse in vrijwilligerswerk. Iets wat wij ons niet kunnen voorstellen, maar wel de realiteit is. In de week zelf proberen wij altijd nog (groot) ouders enthousiast te krijgen wanneer ze hun (klein) kinderen komen brengen. Dat is ons redelijk gelukt en rood kleurde oranje en op sommige onderdelen groen. Dit hadden wij vooral te danken aan enthousiaste jongens en meisjes van 13 t/m 15 jaar. Dit waren geen stagiaires, maar kinderen die jarenlang zelf bij Jeugdland zijn geweest en het fantastisch vonden. Ze kwamen zich spontaan aanmelden bij de infobalie en namen vaak de volgende dag nog een vriendje of vriendinnetje mee. En ze hebben heel hard gewerkt deze dagen. Het is cliché, maar wel de toekomst. “

Bedankt

Aan het einde van de week ontvingen alle vrijwilligers een reep chocolade.

Op de Facebookpagina van Jeugdland is deze post geplaatst.

Bedankt enthousiaste hardwerkende vrijwilligers.

Bedankt gulle behulpzame sponsoren.

Bedankt waardevolle creatieve workshop partners.

Bedankt sportieve leuke verenigingen.

Bedankt gastvrije behulpzame locatie.

Bedankt lieve gezellige lachende kinderen.

Bedankt gezin, familie en vrienden die

het bestuur heel het jaar door (onder) steunen en helpen.

Wij zijn blij met jou!

 

Nog meer foto’s, video’s en vlogs zijn terug te vinden op de website en Facebookpagina van Jeugdland.