Navigation Menu+

Marjolein Laffeber

“Iets vrijwillig doen, waar dan ook, moet een stukje van je leven zijn”

Kinderen lopen als een rode draad door het leven van Marjolein Laffeber (46). Na de middelbare school volgde ze een studie voor medewerker in de kinderopvang en vond daarin ook een baan. Na de geboorte van haar oudste dochter stopte Marjolein om voldoende tijd voor haar te hebben. Een betaalde baan paste even niet in het gezinsleven. Dat weerhield Marjolein er echter niet van om vrijwillig van alles op te pakken. Zoals op school, de kinderboerderij, A-kids én bij Jeugdland.

Marjolein en Kim

“Zeventien jaar geleden stapte ik voor het eerst de wereld van Jeugdland binnen. Ik ging mee met mijn oudste dochter. En dan ga je als vanzelf ook meehelpen. Ik begon eerst achter de kassa en sinds twee jaar zorg ik voor het bevoorraden van de knutseltafels, werk ik knutsels uit en doe allerlei hand- en spandiensten.”

Er kwam een moment dat Marjolein echt niet meer voor haar kinderen mee naar Jeugdland hoefde. “Toch ga je niet zomaar stoppen. Vrijwilligers zijn er altijd tekort. Bovendien is het gewoon erg leuk en gezellig. Daarbij, ik vind dat iets vrijwillig doen, waar dan ook, een stukje van je leven moet zijn. Dat je om niet iets deelt met mensen die het nodig hebben.” Haar enthousiasme is ook op dochters Bianca en Mirjam overgeslagen. De meiden werken al jaren mee met de knutsels en Mirjam runt nu samen met Tatum Prins al een paar jaar de koekjesbakkenhoek.

Wat Marjolein in alle jaren opvalt is dat kinderen sterk zijn veranderd. “Een week Jeugdland is

De twee dochters van Marjolein

tegenwoordig echt heel anders dan toen ik begon. Over het algemeen lijken kinderen minder fantasie te hebben. Ze maken liever iets na dan dat ze zelf iets moeten bedenken. En alleen knutselen gaat er echt niet meer in. Er moet veel meer omheen georganiseerd worden. Dat is overigens superleuk! Kijk naar de bedrijvendag. Geweldig! Ontzettend leuk en leerzaam voor de kinderen.”

Drie jaar geleden was er weer ruimte om een betaalde baan als postbezorger op te pakken. “Maar vrijwilligerswerk en vooral mijn ding bij Jeugdland, coördinator grote zaal samen met Kim, blijf ik zeker volhouden. Het is leuk, belangrijk en geeft enorm veel voldoening.”

Interview Anita Toes
www.commpass.nl
Foto’s privé bezit en Peter Lodder
www.peterlodderfotografie.nl