Navigation Menu+

Jolanda Herwig

“Ik vind het belangrijk om je belangeloos in deze maatschappij in te zetten. Dat siert je”

Ze is succesvol in het werven van sponsoren en het binnenhalen van workshop activiteiten en van ondernemers voor de beroependag op Jeugdland. Tijdens de zomerweek zelf voert ze de scepter over de horeca-inkoop. Jolanda Herwig (50) loopt inmiddels 15 jaar mee als vrijwilliger bij Jeugdland en is inmiddels bestuurslid.

Vijftien jaar geleden zette Jolanda voor het eerst een voet in Jeugdland. Ze bracht oudste zoon Sven naar de kinderweek. “Ik werd gevraagd of ik wilde meehelpen. Dat wilde ik wel. Eerst een ochtendje en langzaamaan steeds meer. Gestart bij de bloemen en knutsels en uiteindelijk beland in het keukentje ofwel het snoepwinkeltje. Dat bestaat veelal uit gezond lekkers!”

“Ik vind het heel belangrijk om je in deze maatschappij belangeloos in te zetten. Dat siert je. Je leert sociaal te zijn en iets voor een ander over te hebben.” En dat is precies wat Jolanda en haar man Martin hun kinderen hebben meegegeven. Dochters Nikita (18) en Fenna (14) en zoon Sven (21) werken dan ook sinds dat ze oud genoeg waren als vrijwilliger mee. “Niet omdat het moest, maar het was een soort vanzelfsprekendheid. Allemaal gestart in het ‘snoepwinkeltje’. Inmiddels heeft Sven dit jaar ook een stoel in het bestuur gekregen.

Vrijwilligerswerk is Jolanda niet vreemd. Ze gaf mantelzorg, past op en heeft heel veel verschillende organisaties geholpen waar nodig, waaronder bijvoorbeeld Wiekslag waar ze zwemtraining bij het wedstrijdzwemmen geeft. Nikita en Fenna dragen ook daar hun steentje bij.

Tijdens die ene zomerweek in augustus is het voor Martin – regelt de portofoons voor de coördinatoren – een beetje afzien. “De kinderen en ik zijn er dan gewoon niet. Ons leven staat dan even helemaal in het teken van Jeugdland.”

Interview Anita Toes
www.commpass.nl
Foto’s privé bezit en Peter Lodder
www.peterlodderfotografie.nl