Navigation Menu+

Gratis VOG aanvragen

Vanaf 19 maart 2018 is de mogelijkheid om voor vrijwilligers  een gratis VOG (verklaring omtrent gedrag) aan te vragen. Normaal gesproken kost deze VOG € 41,35. Wij zijn er trots op om hier een voorbeeldfunctie in genomen te hebben door dit als eerste stichting/vereniging binnen Alblasserdam ingesteld te hebben. Onderaan deze tekst kan je de link vinden waar de VOG gratis digitaal aangevraagd kan worden voor Jeugdland Alblasserdam.

In eerdere berichtgeving die wij vanuit de gemeente hebben ontvangen hebben wij aangegeven dat de aanvraag ook mogelijk is door een afspraak te maken bij de afdeling Burgerzaken in Alblasserdam. Deze procedure is in de praktijk erg bewerkelijk gebleken en de procedure voor aanvraag niet altijd duidelijk binnen de medewerkers van de gemeente hoe hier mee om te gaan. Wij zijn dan ook overgestapt om de VOG enkel digitaal aan te vragen. Dit vergt wel enige administratie vanuit het bestuur, maar de procedure gaat sneller en op de correcte wijze.

Nu er landelijk steeds meer misstanden bij vrijwilligersorganisaties aan het licht komen doet het bestuur van Jeugdland Alblasserdam er alles aan om de gelegenheid en kans hierop zo klein mogelijk te maken. Een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van begeleiders of andere vrijwilligers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij Jeugdland Alblasserdam kunne uitvoeren of een activiteit begeleiden.

Het bestuur van Jeugdland Alblasserdam vindt het  belangrijk om deze gratis VOG te verstrekken aan vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen en/of met jeugdsporters om zo misbruik te voorkomen. Belangrijk om te weten is dat bij de aanvraag van de gratis VOG, expliciet moet worden aangegeven dat het gaat om een vrijwilligersorganisatie en in dit geval Jeugdland Alblasserdam. Het bestuur van Jeugdland Alblasserdam zou het uitermate op prijs stellen als u een gratis VOG via ons wilt aanvragen.

Wanneer u zich heeft aangemeld als vrijwilliger gaan wij uw aanvraag online klaar zetten, u ontvangt hierover een mail van. In deze mail kunt u een link vinden die u aan moet klikken.

U komt dan op de plek waar de aanvraag gereed staat. Er wordt gevraagd om in te loggen met uw DigiD.

Hierna krijgt u de aanvraag voor u op een scherm, wilt u deze goed lezen en kijken of alle gegevens kloppen. Dan kunt u akkoord geven en de aanvraag digitaal versturen.

Het originele VOG wordt dan naar uw huisadres verzonden.
Wilt u zo vriendelijk zijn deze voor aanvang van Jeugdland bij ons in te leveren?
Dit kan bij de Postduif (randweg 110 in Alblasserdam) of u kunt het document scannen en per mail naar vrijwilligers@jeugdlandalblasserdam.nl. Ook in te leveren bij de infobalie tijdens de Jeugdlandweek.

Heeft u nog vragen over deze procedure dan kunt u ons via eerder genoemd mailadres bereiken.
Onze dank is groot, namens de kinderen van Jeugdland.

Al aangemeld als vrijwilliger en nog geen VOG ontvangen? Klik dan hier