Navigation Menu+

Edgar Veen

“Je ziet kinderen echt genieten tijdens Jeugdland. Om daar aan bij te dragen, vrijwillig, dat vind ik gewoon fantastisch”

Edgar Veen (40) was 18 toen hij met twee vrienden van het ene op het andere moment het bestuur van Jeugdland overnam! Het was 1997. Een jaar eerder vierde Jeugdland nog het 30-jarig jubileum. Vervolgens stapte vrijwel het voltallige bestuur op. “We kunnen Jeugdland toch niet zomaar laten ophouden te bestaan?” En met die woorden gingen de drie jongemannen aan de slag. Met een dosis ervaring eerder opgedaan als vrijwilliger bij Jeugdland en de goedkeuring van de gemeente; hoewel zij wel een beetje sceptisch was. Maar het lukte. “Daar waren we natuurlijk trots op. Dat wij het aandurfden, het gewoon gingen doen, dat was de redding voor Jeugdland. Anders was het over en uit geweest.”

De drie kregen alle hulp die ze maar wensten. Jeugdland werd toen nog georganiseerd in voormalig cultureel centrum Wipmolen. Daar kregen de drie vrienden alle vrijheid. “Vrijwel alles kon. Daarnaast konden we leunen op een harde kern van vrijwilligers. Dat was een mooie mix van mensen, verschillende talenten, oud en jong. En iedereen hielp elkaar.”

Na 15 jaar hield Edgar het vanwege gezondheidsredenen voor gezien. Hij moest even pas op de plaats maken. Maar helemaal loslaten kan hij toch niet. “Het voelt een beetje als mijn kindje. Het zit in mijn DNA. En dus ben ik sinds vorig jaar weer penningmeester. Het blijft gewoon geweldig leuk.”

Het Jeugdlandvirus zit overigens in het gehele gezin Veen. Echtgenote Nienke (de vlam tussen hen is overgeslagen tijdens Jeugdland!) is hier ook al jaren vrijwilliger. Oudste dochter Melody helpt inmiddels ook en de jongste mag dit jaar voor het eerst zelf van Jeugdland genieten. “Ik vind het mooi dat Melody, geheel uit zichzelf ging meehelpen. Belangrijk ook dat ze dit al jong doet en het belang ervan inziet. Vrijwilligers zijn belangrijk voor de maatschappij. Alles wordt sneller en gehaaster. Het menselijk aspect wordt wel eens vergeten. Zonder vrijwilligers wordt het in het dorp erg saai. Want dan kan er gewoonweg veel minder. Jeugdland bijvoorbeeld zou dan niet meer bestaan.”

@bron Klaroen Bert Bons

Misschien wel het allermooiste van Jeugdland vindt Edgar dat kinderen in die week helemaal vrij zijn in wat ze doen. “Het is op dat moment hun wereldje en zij bepalen zelf hoe ze de tijd indelen. Je ziet kinderen echt genieten. Om daar aan bij te dragen, gewoon vrijwillig, gewoon omdat ik het leuk vind en gewoon om de kinderen een heerlijke week mee te geven, dat vind ik gewoon fantastisch.”

Interview Anita Toes
www.commpass.nl
Foto’s privé bezit en Peter Lodder
www.peterlodderfotografie.nl