Navigation Menu+

Cynthia Prins

Cynthia Prins: “Iedereen heeft wel een talent dat je prima als vrijwilliger bij Jeugdland kunt inzetten”

Enthousiast voorzitter van Jeugdland is Cynthia Prins (48). En dat inmiddels voor vier jaar alweer. Zo’n elf jaar geleden begon Cynthia als vrijwilliger en raakte al snel betrokken bij de organisatie voor onder andere de knutsels in de grote zaal. “Op een gegeven moment werd ik aan het bestuur geplakt. Eerst als algemeen bestuurslid en vervolgens als voorzitter. Er was op dat moment niemand anders beschikbaar en ik heb die taak toen op mij genomen. Ik heb lol in het motiveren en enthousiasmeren van mensen. Dus die stap was ook wel een logische.”

Cynthia haar achtergrond ligt bij de verkoop. Altijd gewerkt bij Ikea waar zij ook met regelmaat workshops en trainingen gaf op dat gebied. Daarnaast heeft Cynthia de opleiding voor docent beeldende vorming/CKV gevolgd. “Dat zijn dus twee ingangen die ik mooi kan inzetten voor mijn rol bij Jeugdland. En zo heeft iedereen wel een talent dat je heel goed als vrijwilliger bij Jeugdland kunt inzetten.”

Vrijwilligerswerk is Cynthia niet vreemd. Eerder was zij jarenlang trainster bij de volleybalvereniging. De afgelopen jaren stonden in het teken van mantelzorg voor haar ouders. Daarvoor is zij zelfs gestopt met haar baan. Inmiddels heeft zij die zorg grotendeels kunnen overgedragen aan verpleegzorg. Nu helpt Cynthia – naast haar voorzittersrol bij Jeugdland – vrijwillig waar nodig als ze kan en het leuk vindt.

Haar enthousiasme voor Jeugdland is overgeslagen op haar kinderen. Dochter Tatum (16) helpt al mee vanaf haar twaalfde en vroeg onlangs hoe oud je moest zijn om bestuurslid te kunnen worden. “Zo’n rol is ook wel aan haar besteed, vermoed ik zo. Ze is erg van het regelen, heeft overzicht en vindt het superleuk. Het werk bij Jeugdland sluit ook mooi aan bij haar opleiding pedagogisch medewerker.”

Zoon Mika (18) doet de opleiding sport & bewegen en is ook zo’n actieveling. Is mede-coördinator sport en spel met nog twee andere jongeren. “Met z’n drieën worden ze steeds zelfstandiger in de coördinatie van dit onderdeel. En dat is precies wat we graag als bestuur zien: streven naar volledige zelfstandigheid van de coördinatoren. Natuurlijk lukt dat niet gelijk bij iedereen. Dat geeft ook niet. Daarom begeleiden we deze jonge groep coördinatoren voor sport en spel, zodat ze volgend jaar wel zelfstandig kunnen draaien. Het inrichten van de organisatie op deze manier is de belangrijke professionaliseringsslag waar we nu mee bezig zijn om Jeugdland nog verder te laten groeien en vooral superleuk te houden!”

Interview Anita Toes
www.commpass.nl
Foto’s privé bezit en Peter Lodder
www.peterlodderfotografie.nl